Τετάρτη 26 Ιουλίου 2023

Γιάννης Ξενίκας "Κάστρο. Αντιμάχεια" Τω ξενίω Ζηνί

 




Γιάννης Ξενίκας

Κάστρο

Αντιμάχεια

Τω ξενίω Ζηνί

 

 

 

 

Κάστρο.

Αντιμάχεια.

 

 

 

         Κάστρο, Αντιμάχεια.

   Τα ιπποτικά Ιωαννίτικα κάστρα της Κω είναι έξι: Της Νεραντζιάς στην πόλη, η καστροπολιτεία στο παλιό Πυλί, τα ίχνη από τον Περίπατο στο Πυλί, το κάστρο της Κεφάλου, το Καστέλι  νοτιοδυτικά της Κεφάλου και το κάστρο της Αντιμάχειας. Σε αυτό το 1457 δεκαπέντε ιππότες και λίγες εκατοντάδες Αντιμαχίτες απέκρουσαν χιλιάδες Τούρκων. 

   Βέβαια οι Ιωαννίτες κατά κανόνα έχτισαν και ενίσχυσαν τα κάστρα από τον 13ο ως τον 16ο αιώνα πάνω σε προϋπάρχοντα αρχαία και βυζαντινά οχυρά που συνέχισαν να τα οχυρώνουν μετά την κατάκτηση του 1522 και οι Οθωμανοί.

   Το κάστρο της Αντιμάχειας στο κέντρο ακριβώς του νησιού είναι μεγάλο και εντυπωσιακό κάστρο με προμαχώνα σε σχήμα ημικύκλιου, χωρίς πύργους σε αρκετά από μόνη της οχυρή τοποθεσία. Μέσα βρίσκονται τα ερείπια της Αντιμάχειας που εγκαταλείφθηκε στις αρχές του 19ου αι.

   Σε ερειπιώδη κατάσταση επίσης υπάρχει το τέμενος και η Παναγία Ελεημονήτρια. Σε καλή κατάσταση βρίσκονται τα οικόσημα,  η μεγάλη στέρνα, ο Άγιος Νικόλαος και η Αγία Παρασκευή.

   Στον εσπερινό της Αγίας Παρασκευής στις 25 Ιουλίου το κάστρο ζωντανεύει: Ψαλμωδίες, άρτοι, λουκουμάδες και προσφορά φαγητού, κυρίως κατσικιού. Ξυπνούν οι μνήμες που δημιούργησαν δύο χωριά: Την νέα Αντιμάχεια  βορειοδυτικότερα του κάστρου και την Καρδάμαινα στην περιοχή των Αγίων Αναργύρων στην αρχή και έπειτα στους χώρους της αρχαίας παραλιακής  Αλάσαρνας όπου λάτρευαν τον Απόλλωνα. Μια φορά το χρόνο οι Αντιμαχίτες και οι Καρδαμιώτες ξανασμίγουν στο κάστρο εις ανάμνησιν της κοινής καταγωγής τους. 

 

 

 

 

 


/ - i.

 

 

 


/ - ii.

 

 

 


/ - iii.

 

 

 

 


/ - iv.

 

 


/ - v.




/ - vi.

 

 

 

 

 


/ - vii.

 

 

 

κείμενο - φωτογραφία: Γιάννης Ξενίκας

Κάστρο

Αντιμάχεια

« Τω ξενίω Ζηνί »

( ανταποκρίσεις ενός περιηγητή )

 

 

 

 

 

 

 

ΕΛΕΥΘΕΡΟΓΡΑΦΟΣ

eleftherografos.blogspot.com

[ ανάρτηση 26 Ιουλίου 2023 :

Γιάννης Ξενίκας

Κάστρο

Αντιμάχεια

Τω ξενίω Ζηνί ]

 

 

 

 

 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Άγιος Δημήτριος προστάτης της Θεσσαλονίκης St. Dimitrios Protector of Thessaloniki The Free Lance-Star November 1965

  Άγιος Δημήτριος προστάτης της Θεσσαλονίκης St. Dimitrios Protector of Thessaloniki by Chris Eliou The Free Lance-Star November 1965...