Τετάρτη 5 Ιουλίου 2023

Γιάννης Ξενίκας "Σέρβια. Κοζάνη" Τω ξενίω Ζηνί

 




Γιάννης Ξενίκας

Σέρβια

Κοζάνη

Τω ξενίω Ζηνί

 

 

 

 

 

 

Σέρβια.

Κοζάνη.

 

 

     Σέρβια, Κοζάνη. Η καστροπολιτεία των Σερβίων που ιδρύθηκε στα πρωτοβυζαντινά χρόνια, απλώνεται στους πρόποδες των Πιερίων, Τίταρου και των Καμβουνίων ορέων, ανάμεσα σε δύο βαθιά φαράγγια που συνεπικουρούσαν την πρόσθετη ισχυρή, σε τρεις ζώνες, οχύρωση. Σημαντική βυζαντινή πόλη που στα αρχαία χρόνια ονομαζόταν Φυλακαί (παρατηρητήριο) και μετονομάστηκε επί το λατινικότερον από τους Ρωμαίους Σέρβια που σημαίνει πάλι παρατηρητήριο.

  Αναμφισβήτητα η μεγάλη προσωπικότητα των Σερβίων ήταν η αρχόντισσα Θεοδώρα Πετραλείφα, η μετέπειτα Αγία Θεοδώρα της Άρτας, σύζυγος του Μιχαήλ Β' Δούκα.

  Περιμετρικά θα συναντήσεις ακόμα και σήμερα εξαιρετικές  σπηλαιοεκκλησιές αλλά και βυζαντινές εκκλησίες εντός των τειχών. Το σημαντικότερο μνημείο βέβαια είναι κάτω από την Ακρόπολη, στο κεντρικό τμήμα του κάστρου πάνω από το φοβερό φαράγγι η τοιχογραφημένη  βασιλική λεγόμενη Σαράντα Πόρτες  που ταυτίζεται με τον Ναό του Αγίου Δημητρίου των Σερβίων.

  Τα Σέρβια από την αρχή της τουρκοκρατίας κείνται εκτός των τειχών (Βαρώσι), εγγύτερα του Αλιάκμονα. Την ημέρα της απελευθέρωσης μετά τη μάχη του Σαρανταπόρου, οι Τούρκοι εκτέλεσαν 117 προύχοντες-μάρτυρες.

  Τα Σέρβια υποδέχθηκαν πολλούς πρόσφυγες με την ανταλλαγή των πληθυσμών. Τα Σέρβια υπέστησαν μεγάλες καταστροφές στα χρόνια της κατοχής, 

  Απόηχος της σπουδαίας ιστορίας των Σερβίων, που σήμερα είναι κωμόπολη και δήμος, είναι η ονομασία της Μητροπόλεως της περιοχής ως Σερβίων και Κοζάνης. 

 

 

 

 


 

 

 

κείμενο – φωτογραφία : Γιάννης Ξενίκας

Σέρβια.

Κοζάνη.

« Τω ξενίω Ζηνί »

( ανταποκρίσεις ενός περιηγητή )

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

ΕΛΕΥΘΕΡΟΓΡΑΦΟΣ

eleftherografos.blogspot.com

[ ανάρτηση 5 Ιουλίου 2023 :

Γιάννης Ξενίκας

Σέρβια

Κοζάνη

Τω ξενίω Ζηνί ]

 

 

 

 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

προτάσεις: Γεώργιος Βιζυηνός "Τρία αμαρτωλά διηγήματα" μεταγραφή στη δημοτική: Δημήτρης Φιλελές εκδ. Πηγή 2024 ΠΕΖΟΓΡΑΦΙΑ

  προτάσεις: Γεώργιος Βιζυηνός « Τρία αμαρτωλά διηγήματα » επιμέλεια - μεταγραφή στη δημοτική: Δημήτρης Φιλελές εκδ. Πηγή, Αθήνα, 2024 ΠΕΖΟ...