Τρίτη 25 Ιουλίου 2023

Δημήτρης Φιλελές "Πρέβεζα" Ματιές στην Ελλάδα φωτογραφία

 






Δημήτρης Φιλελές

Πρέβεζα

Ματιές στην Ελλάδα

φωτογραφία

 

 

 

 


Το Σαϊτάν Παζάρ είναι η κεντρική αγορά της παλιάς πόλης της Πρέβεζας. Κατά τους παλαιούς η ονομασία του οφείλεται στον σκληρό διοικητή της πόλης στα χρόνια της Τουρκοκρατίας. Λέγεται ότι οι κάτοικοι, για να τον εκδικηθούν, άλειψαν ένα βράδυ το πλακόστρωτο καλντερίμι με σαπούνι. Το επόμενο πρωί, περνώντας ο διοικητής, γλίστρησε και γκρεμίστηκε από το άλογό του, φωνάζοντας: «Σαϊτάν Παζάρ» (αγορά του διαβόλου).

 


Η προτομή του ποιητή Κώστα Καρυωτάκη, ο οποίος έχει συνδέσει το όνομά του με την πόλη όπου αυτοκτόνησε στις 21 Ιουλίου 1928.


Το σπίτι στο οποίο έμεινε ο ποιητής Κώστας Καρυωτάκης στην Πρέβεζα σώζεται ακόμη. Δυστυχώς οι τοπικές αρχές δεν το έχουν μέχρι σήμερα αξιοποιήσει ως επισκέψιμο μουσειακό χώρο.


 


Η εκκλησία του Αγίου Χαραλάμπου, πολιούχου της Πρέβεζας, μαζί με το ρολόι, σήμα κατατεθέν της πόλης και σημείο συνάντησης των κατοίκων αλλά και των επισκεπτών.

 

 


Η Ακτία Γοργόνα στην είσοδο του λιμανιού της πόλης, έργο του γλύπτη Ιωάννη Γκούζου. Με το αριστερό της χέρι δείχνει τη νίκη, ενώ το δεξί της χέρι κρατά την πλώρη του πλοίου. Καλωσορίζει τους διά θαλάσσης επισκέπτες και αποχαιρετά τους ταξιδιώτες.



Αλιευτικό σκάφος στο λιμάνι της Πρέβεζας. Η περιοχή αυτή του Ιονίου πελάγους και ιδιαίτερα του Αμβρακικού κόλπου φημίζεται για τις γαρίδες της, τις σουπιές,  τις κουτσομούρες, αλλά και τους πελαγίσιους κέφαλους.


 


Η προτομή του Πρεβεζάνου τραγουδοποιού και ερμηνευτή Λάκη Παππά στο κέντρο της παλιάς πόλης.

 


Η προτομή του ποιητή Γεώργιου Ζαλοκώστα στον κήπο του Λαογραφικού Μουσείου των Συρρακιωτών.

 


Η προτομή του ποιητή Κώστα Κρυστάλλη στον κήπο του Λαογραφικού Μουσείου των Συρρακιωτών.



Η προτομή του Έλληνα πρωθυπουργού Ιωάννη Κωλέττη στον κήπο του Λαογραφικού Μουσείου των Συρρακιωτών.

 

 


Μαρμάρινη πλάκα σε κεντρικό σημείο της πόλης, όπου σήμερα στεγάζεται το κτίριο του ΟΤΕ. Το σπίτι χτίστηκε για πρώτη φορά το 1735 από τον Σουλιώτη οπλαρχηγό Σπύρο Μπότσαρη.

 

 

 


Το ποδήλατο αποτελεί διαχρονικά το αγαπημένο μέσο μετακίνησης των κατοίκων της Πρέβεζας κάθε ηλικίας.

Άντρες, γυναίκες και παιδιά το προτιμούν για τη μετακίνηση στην εργασία τους ή για τα καθημερινά τους ψώνια.



Ένα όμορφο στιγμιότυπο από το ετήσιο διεθνές Χορωδιακό Φεστιβάλ της πόλης.

Η Πρέβεζα έχει μακρά παράδοση στον χώρο και η χορωδία της έχει εκπροσωπήσει πολλές φορές την Ελλάδα και έχει αποσπάσει πολλά βραβεία σε διεθνείς χορωδιακές διοργανώσεις ανά τον κόσμο.

 

 

 

 

 

 


Γραφική εικόνα από κατάστημα εστίασης μέσα στο Σαϊτάν Παζάρ, στο ιστορικό κέντρο της παλιάς πόλης. Ο σκιερός χώρος είναι ιδανικός για φαγητό ή ποτό όλες τις ώρες της ημέρας.

 

  

  

 


Μια από τις πολλές πινακίδες εστίασης, που προσκαλούν ντόπιους και επισκέπτες να δοκιμάσουν και να απολαύσουν τις παραδοσιακές θαλασσινές γεύσεις της πόλης.

 

 

  

 

 


Άποψη της παλιάς πόλης. Παλιά σπίτια με κεραμοσκεπή σε αρμονική συνύπαρξη. Οι κάτοικοι επιμένουν να τα συντηρούν και να τα χρησιμοποιούν ως κύριες κατοικίες.

 


Στην πόλη, ιδιαίτερη πατρίδα σημαντικών Ελλήνων καλλιτεχνών, συχνά συναντά ο επισκέπτης εκλεπτισμένα café με άρτια αισθητική, εναρμονισμένα με τον χώρο και με ήπιες μουσικές επιλογές.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

κείμενο - φωτογραφία: Δημήτρης Φιλελές

Πρέβεζα

« Ματιές στην Ελλάδα »

 

 

 

 

 

ΕΛΕΥΘΕΡΟΓΡΑΦΟΣ

eleftherografos.blogspot.com

[ ανάρτηση 25 Ιουλίου 2023 :

Δημήτρης Φιλελές

Πρέβεζα

Ματιές στην Ελλάδα 

φωτογραφία ]

 

 

 

 

 

 

 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Άγιος Δημήτριος προστάτης της Θεσσαλονίκης St. Dimitrios Protector of Thessaloniki The Free Lance-Star November 1965

  Άγιος Δημήτριος προστάτης της Θεσσαλονίκης St. Dimitrios Protector of Thessaloniki by Chris Eliou The Free Lance-Star November 1965...