Γιάννης Ξενίκας
Άγριες αγκινάρες
Κως
γεύσεων
επίσκεψις
Τω ξενίω Ζηνί
Άγριες αγκινάρες.
Κως.
Απρίλη και Μάιο είναι η εποχή της άγριας
αγκινάρας, αγκαθωτού θάμνου με αγκαθωτό καρπό, αυτοφυούς στην Κω. Είναι φτωχές
σε θερμίδες αλλά πλουσιότατες σε βιταμίνες και μέταλλα. Οι ειδικοί ξέρουν τις
αγκιναρωπές, τα μέρη όπου φύονται, όπως στον άξονα Σταυρού το Πέραμα, Πόρτες,
Χαϊτάρι, Άληθας.
Είναι θεσπέσιες ωμές (βάφουν όμως
χαρακτηριστικά) ή και βραστές με μόνο αλάτι αλλά γίνονται και με άλλους
τρόπους, όπως για παράδειγμα με φρέσκα κουκιά, γλυκοπατάτα και
καρότα αλά πολίτα με μάραθο. Τα Δωδεκάνησα έχουν κουλτούρα αγκινάρας ίσως
επηρεασμένα και από τους Ιταλούς που τις λατρεύουν τουρσί και μαγειρευτές.
/ - 1.
/ - 2.
κείμενο – φωτογραφία: Γιάννης Ξενίκας
Άγριες αγκινάρες.
Κως.
γεύσεων επίσκεψις
« Τω ξενίω Ζηνί »
( ανταποκρίσεις ενός περιηγητή )
ΕΛΕΥΘΕΡΟΓΡΑΦΟΣ
[ ανάρτηση 8 Μαϊου 2024 :
Γιάννης
Ξενίκας
Άγριες αγκινάρες
Κως
γεύσεων επίσκεψις
Τω ξενίω Ζηνί ]
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου