Παρασκευή 19 Μαΐου 2023

Κωνσταντίνος Αγγελόπουλος "Έρωτες Αυτοκρατορικοί" ιστορική Τραγωδία εις πράξεις πέντε (1908) Θεατρογραφικά

 




Κωνσταντίνος Ι. Αγγελόπουλος

« Έρωτες Αυτοκρατορικοί »

Ιστορική Τραγωδία εις πράξεις πέντε

δημοσίευση 1908

παράρτημα εφημερίδας «Αθήναι»

ΘΕΑΤΡΟΓΡΑΦΙΚΑ

 

 

 

 

 

  

   Η ιστορική τραγωδία «Έρωτες Αυτοκρατορικοί» του Κωνσταντίνου Αγγελόπουλου αναφέρεται στον Ουελεντινιανό Γ’ (Flavius Placidus Valentinianus) που βασίλευσε στη Ρώμη από το 425 έως το 455 μ.Χ.

  O Ουελεντινιανός Γ’ ή Βαλεντινιανός Γ’ δολοφόνησε τον στρατηγό Αέτιο και δολοφονήθηκε ως αντεκδίκηση πιθανότατα με εντολή του διαδόχου του Μάξιμου Πετρώνιου.

  Κατά μία άλλη εκδοχή ο Ουελεντινιανός Γ’ δολοφονήθηκε από τον Μάξιμο Πετρώνιο επειδή προσέβαλε τη σύζυγο του Μάξιμου Πετρωνίου.

  Ο Μάξιμος Πετρώνιος (ή Πετρώνιος Μάξιμος)  [Flavius Anicius Petronius Maximus Augustus] ήταν Ρωμαίος αυτοκράτορας της Δυτικής Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας στα 455 μ.Χ. για δύο μήνες.  Πλούσιος γερουσιαστής και εξέχων αριστοκράτης. Δολοφονήθηκε πιθανότατα δυόμισυ μήνες μετά την ενθρόνισή του από το ρωμαϊκό όχλο.

  Διάδοχός του ήταν ο Άβιτος [Avitus], αυτοκράτορας της Δυτικής Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας από τον Ιούλιο του 455 έως τον Οκτώβριο του 456.  

 

 

 

 

από τη δημοσίευση στο παράρτημα της εφημ. «Αθήναι»

 

 

 

 

 

 

 



 


 


 

 


 

 

 

 

 

   Η υπό του κ. Κωνσταντίνου Ι. Αγγελοπούλου γραφείσα τραγωδία ανέκδοτος εντελώς έχει ιστορικήν βάσιν, αναφερομένην υπό του ιστορικού Προκοπίου, του Θεοφάνους, του Αντιοχέως Ιωάννου και άλλων.  

 

 

 

 

 

 

 

Προκόπιος


 


 

 


 

 

 

Ιωάννης Αντιοχεύς

 

 



 

 

 

 

 

Ο Προκόπιος για τον αυτοκράτορα Ουελεντινιανό Γ' 

 


 

 

 

Ο χρονογράφος Θεοφάνης

για τη δολοφονία του Αετίου

 


 

 

 

Ο Γίββων περί τυχηρών παιγνίων εν Ρώμη.  

 


 

 


 

 

Ο Γίββων για τον φόνο του Αετίου

 


 

 

 Μία σύνοψις της τραγωδίας

« Έρωτες Αυτοκρατορικοί »

με βάση τη δημοσίευση του θεατρικού κειμένου

 

 

 

 

 

ΠΡΑΞΙΣ ΠΡΩΤΗ


 


 

 


 

 


 

 


 

 

 

 

 

 


 

 

 

ΠΡΑΞΙΣ ΔΕΥΤΕΡΑ

( ο φόνος του Αετίου )

 

 


 

 

 

 


 


 

 

 


 

 


 


 


 

 

 

 

ΠΡΑΞΙΣ ΤΡΙΤΗ

( Το πάθος του Ουελεντινιανού για την Πετρωνία )

( η πρόβλεψη του Μάγου-Αστρολόγου )

( το σχέδιο του ευνούχου Ηρακλείου ώστε να έλθη η Πετρωνία στα ανάκτορα )

  

 


  

 


 

 


 


 

 


 

 

 

 


 


 

 


 



 

 


 


 

 


 

 


 

 


   

ΠΡΑΞΙΣ ΤΕΤΑΡΤΗ 


( Στην οικία του Μάξιμου Πετρώνιου επιστρέφει η Πετρωνία μετά τον βιασμό και την ατίμωσή της από τον Ουελεντινιανό.

Η Πετρωνία κατηγορεί τον σύζυγό της Μάξιμο Πετρώνιο ως υπαίτιο της εξαπάτησής της, το κειμήλιο-δαχτυλίδι του Μάξιμου ήταν εκείνο που την εξαπάτησε. 

Η Πετρωνία αυτοκτονεί πίνοντας δηλητήριο.

Ο Μάξιμος Πετρώνιος μανθάνει την αλήθεια από την ετοιμοθάνατη σύζυγό του.

Ο Μάξιμος Πετρώνιος αποκρύπτει το πτώμα της Πετρωνίας και καλεί τους φίλους του για να ετοιμάσουν την εκδίκηση κατά του Ουελεντινιανού. )  

 

 


 

 


 

 


 

 


 

 


 

 

 

 

ΠΡΑΞΙΣ ΠΕΜΠΤΗ

 

( Η σκηνή αρχικώς στην οικία του Μάξιμου Πετρώνιου.

Η εξύφανση του σχεδίου για τη δολοφονία του Ουελεντινιανού.

 Η σκηνή κατόπιν στα ανάκτορα της Ρώμης.

Η ανησυχία της αυτοκράτειρας Ευδοξίας για τον ακόλαστο βίο του ανδρός της Οελεντινιανού. Η  θεράπαινα Ζηνοβία πληροφορεί την αυτοκράτειρα Ευδοξία για τον αναβρασμό που κυοφορείται στη Ρώμη και τις ειδήσεις ότι ο ευνούχος Ηράκλειος εφόνευσε τον στρατηγό Αέτιο.  

   Ο Μάξιμος Πετρώνιος, αποκρύπτοντας την αυτοκτονία της Πετρωνίας, έχει προσκαλέσει στα ανάκτορα θίασο ηθοποιών από την Αθήνα.

  Ο θίασος θα διδάξει στα ανάκτορα την τραγωδία «Αίας ο ασεβής», τραγωδία στην οποία φέρεται ο Αίας να βιάζει την Κασσάνδρα και στο τέλος η θεά Αθηνά να φονεύει τον ασεβή Αίαντα.

   Καθώς εξελίσσεται η παράσταση στα ανάκτορα, στρατιώτες του δολοφονηθέντος Αετίου έχουν εισέλθει στη Ρώμη και ετοιμάζονται να εισέλθουν στα ανάκτορα για να εκδικηθούν τον Ουελεντινιανό.

  Τη στιγμή της εξέλιξης της παράστασης της τραγωδίας «Αίας ο ασεβής», τη στιγμή κατά την οποία η θεά Αθηνά φονεύει τον Αίαντα, ο Αίλιος φονεύει τον αυτοκράτορα Ουελεντινιανό και ο Λουκρήτιος τον ευνούχο και μηχανορράφο Ηράκλειο.

  Οι στρατιώται του Αετίου εισέρχονται στα ανάκτορα και αναζητώντας τον Ουελεντινιανό τον βρίσκουν ήδη νεκρό. Ανακηρύσσουν ως νέο αυτοκράτορα τον Πετρώνιο Μάξιμο. )

 

 

 


 

 

 


 

 


 

 


 



 

 


 

 

 


 

 


 

 

 


 

 


 

 


 

 

 

   Στην Ε’ πράξη έχουμε ταυτόχρονα την πραγμάτωση του σχεδίου δολοφονίας κατά του αυτοκράτορα Ουελεντινιανού που είχε εξυφανθεί στην οικία του Πετρωνίου (κατά την Δ’ πράξη)  και την ταυτόχρονη εξέγερση των στρατιωτών του Αετίου οι οποίοι πολιορκούν τα ανάκτορα για τον προηγηθέντα φόνο του στρατηγού Αετίου.

     Στα ανάκτορα ο Πετρώνιος, ο οποίος έχει  αποσιωπήσει την αυτοκτονία της συζύγου του Πετρωνίας με δηλητήριο (Δ’ πράξη),  της ατιμασθείσης ενωρίτερα από τον Ουελεντινιανό (Γ’ πράξη), έχει προσκαλέσει θίασο από την Αθήνα που διδάσκει τη φερόμενη τραγωδία «Αίας ο ασεβής».

   Κατά τη σκηνή όπου κατά την παράσταση της τραγωδίας «Αίας ο ασεβής» η θεά Αθηνά φονεύει τον Αίαντα, την ίδια στιγμή Πετρώνιος οι δύο φίλοι του Πετρωνίου, ο Αίλιος και ο Λουκρήτιος, φονεύουν τον αυτοκράτορα Ουελεντινιανό και τον ευνούχο και μηχανορράφο του Ουλεντινιανού τον Ηράκλειο. Έχουμε δηλαδή το τυπικό σχήμα «θέατρο εν θεάτρω» που συνυφαίνεται ευφυώς στην παρούσα τραγωδία «Έρωτες Αυτοκρατορικοί».

  Αμέσως μετά τον φόνο του Ουελεντινιανού οι στρατιώται του Αετίου εισορμούν στα ανάκτορα αναζητώντας να φονεύσουν τον Ουελεντινιανό, αλλά αυτό ήδη έχει επιτελεσθεί. Έτσι ως νέος αυτοκράτορας ανακηρύσσεται ο Μάξιμος Πετρώνιος και οι προβλέψεις του Μάγου-Αστρολόγου που είχε προειδοποιήσει στην αρχή του έργου τον Ουελεντινιανό βγαίνουν αληθινές. 

 

 

 

 

Η ιστορική Τραγωδία του Κωνσταντίνου Ι. Αγγελόπουλου «Έρωτες Αυτοκρατορικοί» δημοσιεύθηκε σε μηνιαίον παράρτημα της καθημερινής εφημερίδος «Αθήναι», ιδιοκτήτης Γ.Κ. Πώπ, αριθμός μηνιαίου παραρτήματος 5, Μάρτιος 1908, σ. 625-695.

 

   Οι φωτογραφίες των αποσπασμάτων από το μηνιαίο παράρτημα αρ. 5 της εφημερίδας «Αθήναι», Μάρτιος 1908.

 

 

 πηγή εγγραφής:   https://digital.lib.auth.gr/record/138979/files/5011_5.pdf

 

 

 

 

ΕΛΕΥΘΕΡΟΓΡΑΦΟΣ

eleftherografos.blogspot.com

[ ανάρτηση 19 Μαϊου 2023 :

Κωνσταντίνος Αγγελόπουλος
« Έρωτες Αυτοκρατορικοί »

Ιστορική τραγωδία εις πράξεις πέντε

δημοσίευση 1908

παράρτημα εφημ. «Αθήναι»

Θεατρογραφικά ]

 

 

 

 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γιάννης Ξενίκας "Βερολίνο 1" Τω ξενίω Ζηνί

  Γιάννης Ξενίκας « Βερολίνο 1 » Τω ξενίω Ζηνί           Βερολίνο 1     Ένας μεγάλος περίπατος στο κέντρο του Βερολίνου ...