Σάββατο 29 Ιουλίου 2023

Θωμάς Λ. Θωμάς "Η Αρσινόη" Τραγωδία 1908 Μηνιαίον παράρτημα εφημερίδας "Αθήναι" Θεατρογραφικά

 





Θωμάς Λ. Θωμάς

« Η Αρσινόη »

Τραγωδία εις πέντε πράξεις

δημοσίευση 1908

Μηνιαίον παράρτημα εφημ. «Αθήναι»

Θεατρογραφικά

 

 

 

 

 


 

 

 

Θωμάς Λ. Θωμάς

« Η Αρσινόη »

Τραγωδία εις πέντε πράξεις

 

τυχούσα του Α΄ Βραβείου

του Παντελιδείου δραματικού αγώνος

τη 8 Ιουνίου 1908.  

 

 

 

 

   Την 8ην Ιουνίου τρέχοντος έτους (1908) ανεγνώσθη εν τη αιθούση των τελετών του Πανεπιστημίου υπό του καθηγητού κ. Νικολάου Πολίτου, ως εισηγητού, η κρίσις επί των υποβληθέντων εις τον Παντελίδειον δραματικόν αγώνα έργων.

   Εκ των 58 υποβληθέντων έργων μεταξύ των πρώτων ήλθε και του πρώτου χρηματικού βραβείου έτυχεν η «Αρσινόη» τραγωδία, ήν έγραψε νεαρός συγγραφεύς ο κ. Θωμάς Λ. Θωμάς.

   Είναι η δευτέρα φορά, καθ’ ήν έργον του ασχολουμένου εις το πεζότατον έργον του στενογράφου της Βουλής νεαρού ποιητού βραβεύεται εν διαγωνισμώ.  

 

 

   Η υπόθεσις της «Αρσινόης» και ωραία είναι και δραματικωτάτη όντως, λίαν δ’ επιμελώς ο ποιητής εξέλεξε ταύτην προς δραματοποίησιν.

   Η Αρσινόη, σύζυγος του βασιλέως της Θράκης Λυσιμάχου, ενός των στρατηγών του Μεγάλου Αλεξάνδρου, είναι θυγάτηρ του Σεύθου, βασιλέως των Οδρυσών. Η Αρσινόη υφίσταται της Φαύστας το πάθημα. Εράται εμμανώς του Αγαθοκλέους, υιού εκ του πρώτου γάμου του συζύγου της, αλλ’ ο Αγαθοκλής είναι νυμφευμένος. Έχει σύζυγον την Λυσάνδραν, θυγατέρα του Πτολεμαίου.

   Τούτο όμως αντί προσκόμματος και σωφρονισμού τουναντίον διακαέστερον καθιστά το πάθος της Αρσινόης. Τολμηροτάτη η γυνή αύτη φθάνει μέχρι του σημείου ν’ απειλή μεν τον πρόγονόν της όπως υποκύψη εις τον έρωτά της, την δε σύζυγόν του Λυσάνδραν επιτάσσει να φύγη εκ των ανακτόρων, όπως της αφήση ελεύθερον τον Αγαθοκλέα.

   Αλλ’ ο Αγαθοκλής απορρίπτει τον ανόσιον έρωτα και η Αρσινόη βαίνουσα τότε προς εκδίκησιν συνεννοείται κάτι φοβερώτερον, λαβούσα συνένοχον τον φιλοξενούμενον εκεί αδελφόν της Λυσάνδρας Πτολεμαίον τον Κεραυνόν.

   Η Αρσινόη υπόσχεται εις τον Πτολεμαίον τον Κεραυνόν την διαδοχήν εν τω θρόνω της Θράκης, αν φονεύση τον σύζυγον της αδελφής του και πρόγονόν της Αγαθοκλή.

   Ο Πτολεμαίος ο Κεραυνός πείθεται και μετά της Αρσινόης τότε διαβάλλει προς τον Λυσίμαχον τον ίδιον αυτού υιόν Αγαθοκλή ως επιβουλευόμενον την ζωήν του δια να καταλάβη τον θρόνον του.

   Όταν δε μετά σειράν εγκλημάτων και περιπετειών μένη κενός και άνευ διαδοχής ο θρόνος της Θράκης, τότε ο Πτολεμαίος ο Κεραυνός νυμφεύεται την απαισίαν Αρσινόην.

   Αλλ’ η Νέμεσις επέρχεται ταχεία. Οι Γαλάται κατακλύζουσι την Μακεδονίαν και ο Πτολεμαίος δυσπιστεί προς την ιδίαν σύζυγον ως μεριμνώσαν τώρα υπέρ των τέκνων της και επιβουλευομένην την ζωήν του.

   Και ο Πτολεμαίος Κεραυνός φονεύει τα τέκνα της Αρσινόης τα εκ του Λυσιμάχου εντός των μητρικών της αγκαλών, αυτός δε μετ’ ου πολύ πίπτει μαχόμενος κατά των Γαλατών.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

ΠΡΟΣΩΠΑ:

/ - Λυσίμαχος, βασιλεύς της Θράκης

/ - Αρσινόη, σύζυγος του Λυσιμάχου

/ - Αγαθοκλής, υιός του Λυσιμάχου και διάδοχος

/ - Λυσάνδρα, σύζυγος του Αγαθοκλέους

/ - Νίκαια, έμπιστος θεράπαινα της Αρσινόης

/ - Πτολεμαίος ο Κεραυνός

/ - Σέλευκος, βασιλεύς της Συρίας

/ - Αλέξανδρος, υιός του Αγαθοκλέους και της Λυσάνδρας

/ - Αμύντας, παιδαγωγός του Αλεξάνδρου

/ - Λεύκιππος, υιός του Λυσιμάχου και της Αρσινόης

/ - Οιωνοσκόποι,

/ - Θεράπαιναι,

/ - Στρατιώται,

/ - Φρουροί,

/ - Άρχοντες.

 

 

 

 

 

 

 

Η τραγωδία του Θωμά Λ. Θωμά «Αρσινόη» δημοσιεύθηκε στο μηνιαίο παράρτημα της εφημερίδος «Αθήναι», αριθμός 10, Αύγουστος 1908, σ. 49-86  [ 1229-1266 ]

 

 


 

 


 

 

 

πηγή:

 

© 2015 Βιβλιοθήκη και Κέντρο Πληροφόρησης,

Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης

 

Αθήναι: εφημερίς καθημερινή ... μηνιαίον παράρτημα, Έτος Α, Αριθμό 10 / 01/08/1908

 

 

PDF File

 

 

 

 

 

 

ΕΛΕΥΘΕΡΟΓΡΑΦΟΣ

eleftherografos.blogspot.com

[ ανάρτηση 29 Ιουλίου 2023 :

Θωμάς Λ. Θωμάς,
« Η Αρσινόη »,

Τραγωδία εις πέντε πράξεις,

δημοσίευση 1908,

Μηνιαίον παράρτημα εφημ. «Αθήναι»

Θεατρογραφικά ]

 

 

 

 

 

 

 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

O σεισμός στη Θεσσαλονίκη Ιούνιος 1978 The Age June 1978 ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΚΕΨΗ

  O σεισμός στη Θεσσαλονίκη Ιούνιος 1978 The Age June 1978 ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΚΕΨΗ            ( φωτο από το δημοσίευμα )     ( η λ...