Δευτέρα 1 Ιανουαρίου 2024

Γιάννης Ξενίκας "Αντιμάχεια. Κως" Τω ξενίω Ζηνί

 




Γιάννης Ξενίκας

Αντιμάχεια

Κως

Τω ξενίω Ζηνί

 

 

 

 

 


 

Αντιμάχεια

Κως

 

   Η γεωμορφολογία της Κω παρουσιάζει ποικιλία. Ουσιαστικά το νησί διαιρείται σε πέντε μέρη: Στην κατάφυτη οροσειρά Σύμπετρου-Δίκαιου νοτιοανατολικά, στη μεγάλη εύφορη βόρεια πεδιάδα  από τη Χώρα ώς το Κοχυλάρι, στο λεκανοπέδιο της Καρδάμαινας μεσονότια, στο δυτικό κεφάλι του νησιού, την Κέφαλο,  ωσάν ένα εγκιβωτισμένο νησί μέσα στην Κω και τέλος στο οροπέδιο της Αντιμάχειας στο κέντρο του νησιού.

   Η Αντιμάχεια καταλαμβάνει ένα μεγάλο μέρος  του οροπεδίου, γιατί είναι πολύ απλωμένη, κατά μήκος τέσσερα χιλιόμετρα περίπου. Από το αεροδρόμιο (στη θέση του συνοικισμού Βαλλάρη),  Νεοχώρι, Προσκύνημα, Σκορδαλλού, Αγίους Αποστόλους, το παλιό Λιβανό, ως το Γλυκί.

   Η Αντιμάχεια, η ονομασία από τον Αντίμαχο, γιο του Ηρακλή, άλλαξε πολλές φορές τοποθεσία αλλά  από την αρχαιότητα δεν άλλαξε όνομα. Πριν διακόσια χρόνια οι κάτοικοι έφυγαν από το κάστρο για να δημιουργήσουν στις απεστροφές τους (κοντινά χωράφια) την τωρινή Αντιμάχεια. Πριν εκατό χρόνια συγκροτήθηκε και το επίνειο της, το Μαστιχάρι.

   Η Αντιμάχεια βγάζει ανθρώπους του μόχθου, κυρίως αγρότες, αλλά και παπάδες, ψαλτάδες, δασκάλους, χορευτές  και τραγουδιστάδες. Είναι το χωριό της παράδοσης και των καλών ανθρώπων, όπως ήταν ο Καλλιτέχνης μας, ο Κυριάκος Μεταξωτός.

 

 

 

 

 


 

 

 

κείμενο – φωτογραφία: Γιάννης Ξενίκας

Αντιμάχεια

Κως

« Τω ξενίω Ζηνί »

( ανταποκρίσεις ενός περιηγητή )

 

 

 

 

 

 

ΕΛΕΥΘΕΡΟΓΡΑΦΟΣ

eleftherografos.blogspot.com

[ ανάρτηση 1 Ιανουαρίου 2024 :

Γιάννης Ξενίκας

Αντιμάχεια

Κως

Τω ξενίω Ζηνί ]

 

 

 

 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

P.V. Petrovas "Παναγία η Οδηγήτρια ή Παναγία των κυνηγών. Σύρος" φωτογραφία Περιηγήσεις

  P . V . Petrovas « Παναγία η Οδηγήτρια »                    ή « Παναγία των κυνηγών » Σύρος φωτογραφία Περιηγήσεις     ...