Γιάννης Ξενίκας
Κουσάφι
Κοζανίτικη κομπόστα
γεύσεων επίσκεψις
επιδόρπια
Τω ξενίω Ζηνί
Κουσάφι
Κοζανίτικη κομπόστα
Η παραδοσιακή κομπόστα κουσάφ ή κουσάφι
προέρχεται από την Ανατολή, Μικρασία και Πόντο (χοσάφ). Είναι ένα μείγμα
φρέσκων και αποξηραμένων φρούτων στην αρχή του χειμώνα. Από φρέσκα κυρίως μήλα,
αχλάδια, αγριάχλαδα (γκόρτσα), φλούδες λεμονιού και πορτοκαλιού, κυδώνια, ό,τι
έχει κανείς. Από ξηρά κατά προτεραιότητα δαμάσκηνα (κοκκύμελα), σύκα,
σταφίδες, βερίκοκα (ζιρτέλια).
Βράζουν χωρίς να δέσουν πολύ με κανέλα,
γαρύφαλλο (μοσχοκάρφι) και άλλα μπαχαρικά σε σιρόπι μελιού, πετιμεζιού ή
καστανής ζάχαρης. Σερβίρεται ζεστή ή κρύα.
/ - 1.
/ - 2.
ΕΛΕΥΘΕΡΟΓΡΑΦΟΣ
[ ανάρτηση 29 Νοεμβρίου 2025 :
Γιάννης Ξενίκας
Κουσάφι
Κοζανίτικη
κομπόστα
γεύσεων επίσκεψις
επιδόρπια
Τω
ξενίω Ζηνί ]
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου