Σάββατο 29 Ιουλίου 2023

Γιάννης Ξενίκας "Πάλη Ανταγόρα vs Ηρακλή. Κως" Τω ξενίω Ζηνί

 





Γιάννης Ξενίκας

Πάλη Ανταγόρα vs Ηρακλή

Κως

Τω ξενίω Ζηνί

 

 

 

 

 

Πάλη Ανταγόρα vs Ηρακλή.

Κως.

 

 

 

Πάλη Ανταγόρα vs Ηρακλή, Κως.

   Στην Πλατεία Ανταγόρα στο κέντρο της Χώρας της Κω εκτίθεται η σύνθεση της μυθολογικής πάλης  Ανταγόρα και Ηρακλή του γλύπτη Αντώνη Χατζημιχαήλ.

   Σύμφωνα με τον μύθο ο ναυαγός στην Κω Ηρακλής και οι σύντροφοί του απαίτησαν τροφή από τους κατοίκους της Κω και ο ρωμαλέος Κώος βοσκός Ανταγόρας αντιστάθηκε σθεναρά στον μεγάλο ήρωα. Ο Ηρακλής δεν μπόρεσε να επικρατήσει και δραπέτευσε από την Αντιμάχεια ντυμένος γυναίκα. Οι Φιξιώτες πάντως στο σημερινό Πυλί πρόσφεραν την φιλοξενία που του αρνήθηκαν στην Αντιμάχεια.

   Ο Ηρακλής θα μπει σε νέες περιπέτειες φονεύοντας  τον Ευρύπυλο (έναν από τους πολλούς που διαθέτει η μυθολογία μας). Τελικά για ειρήνευση σμίγει με την κόρη του Ευρύπυλου, Χαλκιόπη  (μέχρι πρότινος υπήρχε το όνομα στην Κω με μικρή παραφθορά ως Χαρτιόπη).   

   Ο μύθος αυτός ήταν η αιτία να ονομαστεί ο πάλαι ποτέ ''καποδιστριακός'' δήμος του τριγώνου (Αντιμάχεια, Καρδάμαινα, Κέφαλος) δήμος Ηρακλειδών (ονομαστική Ηρακλείδες και όχι Ηρακλειδείς, γιατί το πρώτο σημαίνει απόγονοι του Ηρακλή ενώ το δεύτερο οπαδοί  του).

   Όμως ο μύθος έχει νουν αληθείας κι εδώ, η μυθολογική πάλη αυτή απεικονίζει την πάλη των προγενέστερων κατοίκων (Αχαιών) με τους επικρατήσαντες τελικά Δωριείς των οποίων ο μεγάλος γενάρχης ήταν ο ημίθεος Ηρακλής.

 

 

 

 


 

 

 

 

 

 

κείμενο - φωτογραφία: Γιάννης Ξενίκας

Πάλη Ανταγόρα vs Ηρακλή

Κως

« Τω ξενίω Ζηνί »

( ανταποκρίσεις ενός περιηγητή )

 

 

 

 

 

 

 

ΕΛΕΥΘΕΡΟΓΡΑΦΟΣ

eleftherografos.blogspot.com

[ ανάρτηση 29 Ιουλίου 2023 :

Γιάννης Ξενίκας

Πάλη Ανταγόρα vs Ηρακλή

Κως

Τω ξενίω Ζηνί ]

 

 

 

 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

O σεισμός στη Θεσσαλονίκη Ιούνιος 1978 The Age June 1978 ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΚΕΨΗ

  O σεισμός στη Θεσσαλονίκη Ιούνιος 1978 The Age June 1978 ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΚΕΨΗ            ( φωτο από το δημοσίευμα )     ( η λ...