Γιάννης Ξενίκας
Αμανίτες και χόρτα
γεύσεις της Κω
γεύσεων επίσκεψις
Τω ξενίω Ζηνί
Αμανίτες και χόρτα
γεύσεις της Κω
Δύο κώττικα χειμωνιάτικα παραδοσιακά
εξαιρετικά φαγητά, "πιάτα" σύμφωνα με τον αστείο
αγγλισμό, είναι χόρτα με χοιρινά και μανιτάρια πιττάκια.
Τα χόρτα
είναι άγριες βρούβες (συγγενικές του σιναπιού και της μουστάρδας)
ξεροχυμισμένα ( δηλαδή αφού
βρασθούν, περασμένα στο τηγάνι με κρεμμύδι και χοιρινό). Το χοιρινό είναι
κουμπάνια εμπουκκιές, δηλαδή αλατισμένα και τσιγαρισμένα κομμάτια χοιρινού στη
γλίνα. Η γλίνα (λίγδα, η αρχαία γλίνη) είναι το ζωικό λίπος του γουρουνιού.
Σερβίρεται με λεμόνι.
Τα
μανιτάρια ( το τοπικό είδος γλινίτες είναι άγρια μανιτάρια, μανίτες ή αμανίτες
όπως λέγονται στο νησί) σε πιττάκια, δηλαδή είδος κεφτέ με αλεύρι, κρεμμύδι και
μυρωδικά τηγανισμένα στο ελαιόλαδο. Σερβίρονται με ασφενδιανό κρασί και
κεφαλιανό ψωμί.
Οι γεύσεις
δεν είναι απογειωμένες, όπως βλακωδώς επαναλαμβάνεται συνεχώς. Είναι γήινες,
μεσογειακές, με θαυμαστή πληρότητα στις αισθήσεις και σοφές αναλογίες σε
πρωτεΐνες, λίπη, βιταμίνες, βιοφαινόλες και αντιοξειδωτικά.
Ευτυχώς
υπάρχουν ακόμα, όπως ήταν παλιά ο Τάσος Φαβάτσης, χορταρολόγοι, μανιταρολόγοι
και φυσιοδίφες που τα συλλέγουν, βλέπε Θωμάς Σχουλλής.
/ - 1.
/ - 2.
/ - 3.
κείμενο – φωτογραφία: Γιάννης Ξενίκας
Αμανίτες και χόρτα
γεύσεις της Κω
« Τω ξενίω Ζηνί »
( ανταποκρίσεις ενός περιηγητή )
ΕΛΕΥΘΕΡΟΓΡΑΦΟΣ
[ ανάρτηση 29 Δεκεμβρίου 2023 :
Γιάννης
Ξενίκας
Αμανίτες
και χόρτα
γεύσεις
της Κω
γεύσεων επίσκεψις
Τω ξενίω Ζηνί ]
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου