Τρίτη 11 Ιουνίου 2024

Δημήτρης Μητρόπουλος Διευθυντής Ωδείου Αθηνών 1924 περ. "Πινακοθήκη" 1924 ΜΟΥΣΙΚΗ

 



Δημήτρης Μητρόπουλος

Δντής Ωδείου Αθηνών 1924

περ. «Πινακοθήκη» (Μαρ-Αυγ 1924)

ΜΟΥΣΙΚΗ

 

 

 

 

 

 


Δημήτρης Μητρόπουλος

( φωτο από το δημοσίευμα )

 

 

 

 

Δημήτρης Μητρόπουλος

   Το Ελληνικόν Ωδείον είχε το ευτύχημα να αποκτήση Διευθυντήν ορχήστρας τον άρτι επανελθόντα εκ Βερολίνου κ. Μητρόπουλον, όστις επεβλήθη ευθύς εις την συνείδησιν του μουσικού κόσμου διά την νευρώδη διεύθυνσιν, την μουσικήν αντίληψιν, την πειθαρχίαν εις ήν κρατεί τους εκτελεστάς, οΰς συγχρόνως εμψυχώνει.

   Κατά την πρώτην συμφωνικήν της ορχήστρας επαίχθησαν διά πρώτην φοράν τέσσαρα παραστατικά τεμάχια του Reger εμπνευσθέντα εκ των πινάκων του Μπαϊκλιν και δύο εισαγωγαί του Μπράμς η «Τραγική» και η «Ακαδημαϊκή» αι οποίαι ενεποίησαν εξαιρετικήν εντύπωσιν. Η εκτέλεσις υπήρξεν ανταξία των θαυμασίων μουσουργημάτων.

 

 

   Περισσότερον ενδιαφέρουσα ήτο η δευτέρα συμφωνική συναυλία, αφιερωμένη εις τον Μπετόβεν.

   Ο κ. Μητρόπουλος επεχείρησε μίαν τολμηράν καινοτομίαν, να παρουσιάση προ του Αθηναϊκού κοινού μίαν νεωτεριστικήν ενορχήστρωσιν υπό του Μπερκχάους του Κουαρτέτου εις ντό δίεσιν ελάσσονα του Μπετόβεν πριν ή ακουσθή εις άλλας μουσικώς περισσότερον προηγμένας ευρωπαϊκάς πρωτευούσας. Αλλ' ενεφανίσθη ο Μπετόβεν, αγνώριστος. Αυτός, ο τόσον γαλήνιος και μελωδικός, έγινε θορυβώδης και ακατανόητο;. Η θεία μελωδία απεπνίγη εις την ροήν της ενορχηστρώσεως. ΙΙού να εφαντάζετο ο μέγας διδάσκαλος όταν έγραφε το «Κονσέρτο» του, το οποίον είνε το τελευταίον αλλά και το ωραιότερον συμφωνικόν του έργον, ότι θα υφίστατο τοιαύτην μεταμόρφωσιν. Τα αριστουργήματα της τέχνης είτε ζωγραφικά, είτε γλυπτικά, είτε μουσικά πρέπει να παραμένουν ανέπαφα, όσον και αν είνε επιτυχής η προσπάθεια όπως διατηρηθή το ύφος και  το πνεύμα του δημιουργού καλλιτέχνου.

   Ανεξαρτήτως της θεωρητικής αυτής απόψεως, αι τεχνικαί δυσχέρειαι υπερνικήθησαν από την ορχήστραν καθώς και εις την επακολουθήσασαν επίσης δύσκολον εις την απόδοσιν Δευτέραν συμφωνίαν [Symphony No. 2 in D major, Opus 36].

 

   

 

περ. «Πινακοθήκη», Αθήναι, δντής: Δ.Ι. Καλογερόπουλος, Έτος ΚΔ΄, τεύχος 277, Μάρτιος-Αύγουστος 1924, στήλη: Συναυλίαι, σ. 17.

 



 

ΕΛΕΥΘΕΡΟΓΡΑΦΟΣ

eleftherografos.blogspot.com

[ ανάρτηση 11 Ιουνίου 2024 :  

Δημήτρης Μητρόπουλος

Δντής Ωδείου Αθηνών 1924

περ. «Πινακοθήκη» Μάρτιος-Αύγουστος 1924

ΜΟΥΣΙΚΗ ]

 

 

 

 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γιάννης Ξενίκας "Σινέ "Παράδεισος". Νεάπολη. Θεσσαλονίκη" Κινηματογραφικά Τω ξενίω Ζηνί

  Γιάννης Ξενίκας Σινέ «Παράδεισος» Νεάπολη Θεσσαλονίκη Κινηματογραφικά Τω ξενίω Ζηνί           Σινέ «Παράδεισος» ...