Γιάννης Ξενίκας
«Βαρβάρες» ή τα «Βάρβαρα»
έδεσμα
γεύσεων επίσκεψις
Τω ξενίω Ζηνί
«Βαρβάρες» ή τα «Βάρβαρα»
έδεσμα
Πανελλήνιο έδεσμα συγγενικό του ασουρέ
(παρεμφερές κρεμώδες χυλωμένο έδεσμα) που παρασκευάζεται την παραμονή της
Αγίας Βαρβάρας στις 3 Δεκεμβρίου. Η βάση είναι το βρασμένο σιτάρι και από κει
και πέρα προστίθενται όλοι οι καρποί της γης βρασμένοι ή ωμοί αφού οι Βαρβάρες είναι μια παράκληση και
ευχαριστία ταυτόχρονα για την γονιμότητα της γης. Παράλληλα είναι ένα πλήρες,
δυναμωτικό και υγιεινό ενδιάμεσο γεύμα. Καβουρδισμένο σουσάμι, σταφίδες,
όσπρια, μέλι, φλούδες εσπεριδοειδών, ρόδι, καρύδια, κανέλα, δαφνόφυλλα,
γαρύφαλλο, κράμπερυ, αμύγδαλα είναι κάποιες επιλογές για τα πατροπαράδοτα βάρβαρα που σερβίρονται ζεστά ή κρύα,
ζουμερά ή χυλωμένα.
/ - 1.
/ - 3.
Γιάννης
Ξενίκας
«Βαρβάρες» ή
τα «Βάρβαρα»
έδεσμα
γεύσεων επίσκεψις
Τω ξενίω Ζηνί ]
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου