Δευτέρα 1 Ιανουαρίου 2024

Γιάννης Ξενίκας "Κοζανίτικα γιαπράκια" γεύσεων επίσκεψις Τω ξενίω Ζηνί

 




Γιάννης Ξενίκας

Κοζανίτικα γιαπράκια

Κοζάνη

γεύσεων επίσκεψις

Τω ξενίω Ζηνί

 

 

 

 


 

 

Κοζανίτικα γιαπράκια

γεύσεων επίσκεψις

 

   Οι τουρκικές ονομασίες γιαπράκι (φύλλο), σαρμάς (τυλιχτό) και ντολμάς (γεμιστό) χρησιμοποιούνται εναλλακτικά ανά την ελληνική επικράτεια και για τα τυλιχτά με αμπελλόφυλλα και με τα λαχανόφυλλα. Λάχανα βέβαια στην αρχαιότητα είναι γενικά τα χόρτα όπως είναι ακόμα στην Αρκαδία (η λαχανόπιτα είναι χορτόπιτα).

   Σε γενικές γραμμές στη μικρασιατική  και νησιώτικη γαστρονομία γιαπράκι είναι με αμπελλόφυλλα ενώ στη Μακεδονία όπως και στην Κοζάνη είναι οι λαχανοντολμάδες ή λαχανοσαρμάδες. Το περίβλημα για πιο πικάντικη γεύση είναι συνήθως αρμιά δηλαδή τουρσί λάχανο. Μαζί με το ρύζι κομμάτια χοιρινού και βρασμένα με κύμινο, μπαχάρι και μαύρο πιπέρι. Τα γιαπράκια είναι στην Κοζάνη το καλό φαγητό του Δωδεκαημέρου και των Αποκριών.

 

 

 

 

 

κείμενο – φωτογραφία: Γιάννης Ξενίας

Κοζανίτικα γιαπράκια

γεύσεων επίσκεψις

« Τω ξενίω Ζηνί »

( ανταποκρίσεις ενός περιηγητή )

 

 

 

 

 

ΕΛΕΥΘΕΡΟΓΡΑΦΟΣ

eleftherografos.blogspot.com

[ ανάρτηση 1 Ιανουαρίου 2024 :

Γιάννης Ξενίκας

Κοζανίτικα γιαπράκια

γεύσεων επίσκεψις

Τω ξενίω Ζηνί ]

 

 

 

 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

P.V. Petrovas "Παναγία η Οδηγήτρια ή Παναγία των κυνηγών. Σύρος" φωτογραφία Περιηγήσεις

  P . V . Petrovas « Παναγία η Οδηγήτρια »                    ή « Παναγία των κυνηγών » Σύρος φωτογραφία Περιηγήσεις     ...