Γιάννης Ξενίκας
Γεμιστό κατσίκι
Κως
γεύσεων
επίσκεψις
Τω ξενίω Ζηνί
Γεμιστό κατσίκι.
Κως.
Στην ηπειρωτική Ελλάδα κυριαρχεί το
ρουμελιώτικο σούβλισμα το Πάσχα. Στο Αιγαίο (νησιά, Μικρά Ασία, Κρήτη) υπήρχαν
άλλες παραδόσεις που διατηρούνται εν μέρει, γιατί ανακατεύτηκαν οι πληθυσμοί
και περιορίστηκαν πολύ οι παραδοσιακοί φούρνοι με ξύλα.
Το κατσίκι ή το αρνί έμπαινε σε ειδική
πήλινη λεκάνη με κληματσίδες στη βάση και σιγοψηνόταν από βραδύς ως το πρωί. Το
καπάκι σφραγιζόταν με επίχρισμα πίτουρων. Η γέμιση ρύζι με μικρά κομμάτια από
τα συκωτάκια, ελαιόλαδο, αλατοπίπερο, λεμόνι, ξύσμα λεμονιού, θρούμπι και
κατά περίπτωση άλλα μυρωδικά. Το αποτέλεσμα ήταν εξαιρετικά γευστικό.
Ο πασχαλινός αυτός τρόπος ψησίματος
διατηρείται στα χωριά της Κω, προπαντός στην δυτική Κω, Αντιμάχεια, Καρδάμαινα
και Κέφαλο. Σήμερα πολλοί σουβλίζουν πια και φτιάχνουν κοκορέτσια. Πολλοί
προσπαθούν να συμβιβαστούν με γάστρες και ηλεκτρικούς φούρνους.
/ - 1.
/ - 2.
κείμενο – φωτογραφία: Γιάννης Ξενίκας
Γεμιστό κατσίκι.
Κως.
γεύσεων επίσκεψις
« Τω ξενίω Ζηνί »
( ανταποκρίσεις ενός περιηγητή )
ΕΛΕΥΘΕΡΟΓΡΑΦΟΣ
[ ανάρτηση 8 Μαϊου 2024 :
Γιάννης
Ξενίκας
Γεμιστό κατσίκι.
Κως.
γεύσεων επίσκεψις
Τω ξενίω Ζηνί ]
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου